2013 yılında kurulan Türk Hava Kurumu İnsansız Hava Aracı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (İHAMER) hava araçları odak noktası olmak üzere insansız sistemler alanında faaliyet göstermektedir. İHA’ların, askeri, sivil (hobi ve ticari) ve bilimsel amaçlı profesyonel kullanımları ülkemizde ve tüm dünyada hızla artmakta, ve bu nedenle önümüzdeki yıllarda bu konunun çok daha fazla önem kazanacağı açıktır. İHAMER bünyesinde akademik personelimizin ve öğrencilerimizin araştırmalarına altyapı, test olanakları ve teknik eğitim sağlamakla destek vermekteyiz. İnsansız Hava Aracı teknolojisinin tasarım, üretim, bakım, operasyon ve pilotaj gibi pozisyonlarda ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetişmesini sağlamak amacıyla İHAMER bünyesinde birçok Ar-Ge projesi halihazırda yürütülmektedir. Sabit Kanat Jet Motor İHA Projesi, Dikey İniş ve Kalkış (VTOL) Yapan Sabit Kanat İHA Projesi, VTOL Simülasyon Projesi, Döner Rotor Otonom Drone ve Sürü Drone Projeleri akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin işbirliği ile yürütülmektedir. Bu Ar-Ge projeleri sonucunda öğrencilerimizin yurt içi ve yurt dışı birçok yarışmaya katılımını da sağlamaktayız.
Ayrıca, THK Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü bünyesinde Türkiye’de bir ilk olan İnsansız ve Otonom Sistem Mühendisliği Yüksek Lisans programı Savunma Sanayi ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda açılmıştır. Lisansüstü öğrencilerimiz ve özellikle de bu bölümdeki öğrencilerimizin araştırma ve tez çalışmalarını İHAMER ile yakın bir işbirliğinde olması için gerekli planlanmalar ve altyapı çalışmaları Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılmaktadır.
Bu işbirliği sonucundaki teorik ve uygulamalı eğitim sayesinde, mezunlarımız İnsansız Hava Aracı sektörünün dinamiklerinde uzmanlaşarak gelecek yıllarda bu sektörde yaşanacak büyüme ile kendilerini bu ileri teknoloji alanında konumlandırabilecek ve böylece bu sektörün gelişmesine katkıda bulunabileceklerdir.
İHAMER’de halihazırda Motor İtki Analizi, Gövde Tasarım ve Modelleme Hizmetleri, Kompozit Tasarımı Ve Üretimi Hizmetleri ve İHA Bakım Onarım ve Test Hizmetleri verilmektedir.
Vizyonumuz yakın gelecekte geliştireceğimiz İnsansız Hava Araçlarını hassas tarım uygulamaları, ilaçlama, ürün rekolte takibi, arama-kurtarma, yangın söndürme uygulamaları, hava fotoğrafçılığı, inşaat, kentsel dönüşüm, 3 boyutlu şehir modellerinin oluşturulması, kargo, haritacılık, rüzgar türbini muayene ve kontrolü vb. uygulamalarda etkin olarak kullanılmasıdır.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR